Dekt de BA-verzekering alle mogelijke schadeclaims tegen de syndicus?

Seppe avatar

·

·

Mede-eigendom

Inhoud van deze pagina

De syndicus draagt een belangrijke verantwoordelijkheid in het beheer van een mede-eigendom. Voor veel eigenaars die overwegen om de rol van syndicus op te nemen kan dit ontmoedigend lijken, maar gelukkig biedt de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (of BA-verzekering) een geruststellende bescherming. In deze blog leggen we uit wat deze verzekering inhoudt en waarom je je als kandidaat-syndicus geen onnodige zorgen hoeft te maken.

Wettelijke verplichting

Om het eventjes heel juridisch uit te drukken: Artikel 3.89, § 5, 8° van het Nieuw Burgerlijk Wetboek bepaalt dat elke syndicus, professioneel of vrijwillig, een BA-verzekering moet afsluiten.

Voor professionele syndici gebeurt dit doorgaans via een collectieve polis van hun beroepsorganisatie, zoals het BIV. Een eigenaar-syndicus moet zelf een polis onderschrijven, maar vaak wordt de premie door de vereniging van mede-eigenaars (VME) betaald wanneer de syndicus zonder vergoeding werkt (“mandaat om niet”). Dit biedt financiële verlichting en stimuleert mede-eigenaars om zonder angst deze taak op zich te nemen.


Wat dekt de BA-verzekering ook alweer?

De BA-verzekering beschermt de syndicus tegen schadeclaims die voortvloeien uit onbedoelde fouten of nalatigheden tijdens het beheer. Dit is niet alleen een bescherming voor de syndicus zelf, maar ook voor de VME. De verzekering komt tussen bij:

  • materiële schade aan derden
  • letselschade aan derden

Met andere woorden: als een syndicus per ongeluk een fout maakt in het beheer, is hij of zij niet persoonlijk aansprakelijk. De verzekering neemt de financiële gevolgen op zich, wat een grote geruststelling betekent.

Een diepgaandere uitleg over de BA-verzekering voor syndici lees je hier.


Waar moet je op letten?

Hoewel de BA-verzekering een brede bescherming biedt, is het goed om enkele zaken in het achterhoofd te houden:

  • Voorwaarden en uitsluitingen: Niet elke polis is identiek. Het is verstandig om de bijzondere voorwaarden en mogelijke uitsluitingen na te lezen, zodat je 100% zeker weet welke risico’s precies gedekt zijn.
  • Dekking op maat: Sommige verzekeraars bieden polissen die specifiek afgestemd zijn op eigenaar-syndici. Dit betekent dat je geen overbodige premies betaalt en toch grondig beschermd bent.
  • Meldplicht bij een klacht: Bij een klacht of ingebrekestelling is het belangrijk om direct je verzekeraar te verwittigen. De verzekeraar begeleidt het verdere proces en zorgt voor een juridisch correcte afhandeling. Dit voorkomt dat de syndicus onbedoeld een fout maakt door zelf te reageren.

Je hoeft dus niet bang te zijn voor juridische valkuilen, zolang de verzekering correct wordt opgevolgd. In de meeste gevallen zal de verzekeraar het geschil verder afhandelen, zonder dat de syndicus zelf betrokken raakt bij juridische procedures.

Belangrijk om te weten: de BA-verzekering voor de syndicus is niet hetzelfde als de blokpolis (brandverzekering voor het gebouw). Hoewel een blokpolis niet wettelijk verplicht is, wordt deze in het kader van zorgvuldig beheer best wel afgesloten.
De blokpolis dekt schade aan het gebouw zelf, terwijl de BA-verzekering specifiek bescherming biedt tegen aansprakelijkheidsclaims tegen de syndicus.


Als eigenaar-syndicus is de BA-verzekering dus een geruststelling. Ze biedt je bescherming tegen fouten en zorgt ervoor dat de VME niet voor onverwachte vergoedingskosten komt te staan. 

Zolang je je goed informeert over de specifieke voorwaarden en dekkingen van je verzekering en tijdig melding maakt van mogelijke claims, is er weinig tot geen reden tot bezorgdheid. Met de juiste verzekering kun je je taken met vol vertrouwen opnemen.


Deze blog hebben we geschreven in samenwerking met Clabots Advocaten.

Zit je met een andere juridische vraag over je VME-beheer? Meester Clabots is onze externe juridische expert, je kunt haar met al je vragen bereiken via het OpenVME Expertencentrum.
Lees hier hoe je een vraag stelt aan onze experts.


Breng alles rond je VME samen op één plek

  • Meld, beheer en los problemen samen op
  • Alles-in-één oplossing: Veilige documentopslag en communicatie
  • Directe toegang tot advies van experts en professionele syndici
  • Gratis voor je hele VME – zonder verplichtingen
Open VME Boekhouding

Geen betaalkaart nodig | Geen vervaltermijn | Deze optie blijft altijd gratis